Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Center ponovne uporabe stoji v Zbirnem centru Tuncovec v bližini Rogaške Slatine. Namenjen je prenovi, obnovi, demontaži in pripravi še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo. V centru lahko oddate stare izdelke (npr. pohištvo), ki bi sicer romali na odpad. Zaposleni (center usposablja in zaposljuje) brezposelne osebe iz ranljivih ciljnih skupin) jih bodo pregledali, popravili in usposobili za nadaljnjo prodajo po simbolični ceni. Če vas zanima nakup, si lahko ponudbo Centra ponovne uporabe ogledate v Zbirnem centru Tuncovec.

Dodatne informacije o Centru ponovne uporabe najdete na spletni strani Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo.

Videoreportaža – zapuščeno pohištvo najde nov dom

Video transkript

Pri Pastirkovih v okolici Slovenskih Konjic so se na seznamu za odpad znašli masivna lesena miza, komoda, pručka in dva stola.

Miro Pastirk, darovalec starega pohištva: Cenim starine, žena pa pač želi imeti novo. Meni pa je tega škoda.

Odločil se je, da pokliče center ponovne uporabe v Rogaški slatini, ker so veseli tovrstne donacije.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Ponovna uporaba – že samo ime pove, da gre za izdelke, ki so sicer namenjeni za vstran. A zaradi tega, ker imamo danes ogromno različnih, še uporabnih materialov, se ti prepogosto znajdejo na odlagališčih in naša ideja je bila, da naredimo nekaj inovativnega. Torej, da preusmerimo tok tovrstne rabljene opreme, za katero težko rečemo, da so odpadki, ker kot vidimo, to niso. Izdelek nato obnovimo, dodamo malenkosti, predvsem tisto, kar tudi spodbuja k razmišljanju in ustvarjalnosti in je potem še naprej popolnoma uporaben.

Miro Pastirk, darovalec starega pohištva: Zadeva ne bo šla v pozabo. Bodo jo lepo uredili, pa bo morda še kdaj kdo to stvar imel, meni pa več ne pride prav.

Gospod Miro je pohištvo predal delavcem iz zbirnega centra, ki so ga prepeljali v svojo delavnico. Tukaj najprej ocenijo stanje podarjenih stvari.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Torej, oceni se, kaj zdaj s takšnim materialom naredit, koliko je popravil, kaj je potrebno dodatno kupiti, včasih je potrebno samo prah pobrisat in je že uporabno.

Franc Križan, delavec v Zbirnem centeru ponovne uporabe: Ta miza je stara 80 do 100 let in je v zelo slabem stanju. Bom pa jo popravil, da bo spet v dobrem stanju, kot nova. To bomo zbrusili, zlužili, potem pa dva-tri-krat prelakirali, kolikokrat bo pač potrebno.

Za to bodo trije delavci potrebovali skoraj teden dni časa. Ob varčevanju z viri je glavni namen Zbirnega centra ponovne uporabe prav odprtje novih delovnih mest. Trenutno so tako zaposlili štiri težje zaposljive osebe.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Torej tiste, ki so izgubili delo iz različnih razlogov, starejše od 50 let in mlajše od 25 z nizko ali brez izobrazbe, ki imajo na trgu zelo majhne možnosti, da dobijo delo. So pa motivirani, radi delajo in so zanesljivi. V bistvu sta to dve ciljni skupini, ki ju mi vključujemo.

Ko torej delavci pohištvo obnovijo, ga predajo prodajnemu oddelku.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Nato tukaj vodja določi tudi cene, glede na to, koliko je bilo potrebno vložiti še dodatnih materialov in ur dela, tako, da so cene vezane na tisti del, ki operativno pomeni naš strošek. Sicer so pa cene simbolične, ker tukaj ni namen, da se po ekonomskih cenah prodaja, temveč simboličnih.

Ob tem ima vsak izdelek še svojo t. i. zeleno ceno.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Izračunamo in grafično prikažemo koliko vode privarčujemo, ker ta izdelek ni narejen iz novih materialov, koliko energije in koliko manj CO2, ker ni bilo transporta iz Kitajske, na primer.

Pohištvo gospoda Mirota tako čaka na novega lastnika. Vendar ne dolgo.

Milena Rozman, ljubiteljica starega pohištva: Dobro je ohranjeno, sploh miza in stoli, kot tudi pručka, še bolj pa me je pritegnilo to, da me pohištvo spominja na mladost. Z možem pa si urejava letni prostor in ko sva slišala za ta center, sva prišla sem in ugotovila, da imajo zelo lepe in uporabne stvari in to po ugodnih cenah. Poleg tega pa sem ekološko ozavešena.

Tako si je gospa Milena všečno mizo, komodo, stola in pručko odpeljala domov. Kot pravi, v prvi vrsti za svoj užitek. Stvar pa bodo dobile tudi nov namen.

Milena Rozman, ljubiteljica starega pohištva: To je lahko pisarniška miza, to je lahko npr. računalniška, a saj ni treba, da je tista nova iz trgovine. Je zelo zanimiva, meni je lepša od novega pohištva.

Nad izdelki centra ponovne uporabe so navdušeni tudi drugi kupci.

Marinka Vovk, direktorica Tehnološkega centra za aplikativno ekologijo: Zgodi se, da nam včasih skoraj zmanjka vsega. To pa je tudi informacija, da ljudje danes nimajo dovolj denarja, da bi lahko kupovali v dragih centrih. Ta oprema, ki se prodaja tukaj, pa sicer ni nova, je pa kakovostna; tukaj ni nič takšnega, kar bi bilo poškodovano ali nefunkcionalno.

V Evropi so zbirni centri poznani, razširjeni in priljubljeni. Pri nas so se kljub temu bali odziva, a so jih Slovenci presenetili. Kupci se k njim vračajo iz več razlogov, kot le zaradi ugodnih cen.

Milena Rozman, ljubiteljica starega pohištva: Absolutno. Smo blizu doma, imajo zelo zanimive stvari, uslužbenci pa so zelo prijazni in ustrežljivi, tako da se tam zelo dobro počutim.

Mrežo zbirnih centrov želijo razširiti po celi državi. V bližnji prihodnosti bo takšen center tako zaživel tudi v Poljčanah.

Objavil Urednik,
Kategorije: Videoreportaže | Comments Off

Komentarji so zaprti.