Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Območje Boča je že stoletja prepredeno s potmi in stezicami, ki jih, grizoč kolena, ubirajo številni ljubitelji gora in narave. Nekaj izmed njih je bilo v preteklih desetletjih opremljenih z informativnimi tablami, na katerih je predstavljena naravna in kulturna dediščina območja. Ena izmed zanimivih poti je Gozdna učna pot Boč, ki nas vodi iz Zgornjih Poljčan pa vse do razglednega vrha Boča in malce nižje, do Jame Belunjače, kjer je, kot pravijo, skrit zaklad strašne poljčanske razbojnice Špelce, ki je v davnini plenila bogaboječe romarje na njihovi poti do cerkva na Sladki gori, Ljubični ali Kostrivnici.

Kompleksno območje Bočkega pogorja, ki se navezuje na Donačko goro ter hribovite zahodne Haloze, odlikuje izjemna in ohranjena narava.

Bočko pogorje je posebej poznano po ohranjenih in strnjenih gozdovih, ki poraščajo njegova strma pobočja. Gozdove na območju odlikujejo avtohtone drevesne vrste, med katerimi je najpogosteje zastopana bukev ali drugače, bolje povedano, mati slovenskih gozdov.

Poleg bukve na Boču na njenih severnih in vzhodnih legah občudujemo še veliki jesen, gorski javor, divjo češnjo, pravi oreh in beli gaber. Na toplejših legah daje Boč pravi kraški videz. Tukaj srečamo ruj, puhasti hrast, brek, mokovec, mali jesen in črni gaber. Zdi se, kot da nismo na isti gori …

Seveda na Boču domujejo tudi divji prašiči, srnjad ter mufloni, ki pa tod niso avtohtoni. Boč tako v vseh letnih časih gosti pester rastlinski in živalski svet, tudi človeka, ki pa je tod zgolj obiskovalec in seveda, občudovalec.

Oglejte si panoramski sprehod po učni poti.

Objavil Administrator,
Kategorije: Gozdna učna pot Boč, Panoreportaže, Poljčane | Comments Off

Komentarji so zaprti.