Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Količina komunalnih odpadkov narašča, kar postaja problem številnih lokalnih skupnosti. V Poljčanah smo posneli reportažo in preverili, kako uspešno je pobiranje komunalnih odpadkov in odlaganje odpadkov v zabojnike v ekoloških otokih za ločeno zbiranje odpadkov. Dr. Janja Klinčar iz Okoljsko raziskovalnega zavoda Slovenske Konjice je predstavili nov sistem za ločeno zbiranje odpadkov, ki bo v Poljčanah zaživel prihodnje leto.

Videoreportaža

Video transkript

V Sloveniji in primerjalno na projektnem območju Občine Poljčane je v letu 2009 nastalo povprečno 451 kg komunalnih odpadkov na prebivalca oziroma 1,2 kg na prebivalca na dan. Statistični podatki kažejo, da količine komunalnih odpadkov naraščajo, odpadki pa postajajo problem številnih lokalnih skupnosti. V Občini Poljčane zato izvajajo projekt »minimizacije komunalnih odpadkov in informiranja javnosti«. Trenutno je v občini sistem ločevanja odpadkov naravnan tako, da se pri gospodinjstvih pobirajo mešani komunalni odpadki, postavljeni pa so tudi ekološki otoki za ločeno zbiranje odpadkov.

dr. Janja Klinčar, Okoljsko raziskovalni zavod Slovenske Konjice: Ampak opažanja kažejo, da so ti ekološko otoki prepolni, odpadki pa niso ustrezno ločeni. Če pogledamo kar na primeru – tukaj manjkajo frakcije za papir in embalažo. Ker vidimo, da v kanti, kjer naj bi se zbiralo steklo prevladuje embalaža, o steklu ni sledu, v kanti za ostale odpadke pa prevladuje steklo.

V pripravi je zato sistem nadgradnje, in sicer izvorno ločevanje komunalne odpadne embalaže pri gospodinjstvih s sistemom »rumena vreča« (door-to-door), ki ga bodo v Občini Poljčane predvidoma uvedli konec aprila oziroma v začetku maja prihodnje leto.

dr. Janja Klinčar, Okoljsko raziskovalni zavod Slovenske Konjice: To pomeni, da bo vsako gospodinjstvo opremljeno bodisi z vrečami ali zabojniki – stvar dogovora – za ločevanje vse odpadne embalaže. Dosedanje izkušnje kažejo, da ljudje dobro sprejmejo, kajti zavedajo se, da stanje takšno kot je ni v redu, da je treba nekaj ukreniti.

Anketa: Ja, ne bi bilo slabo, če bi se to ločevalo. Jaz tudi doma ločujem odpadke. Vse skupaj ne gre v en koš. – Menim, da je prav, ker jaz že zdaj ločujem, nosim na otok, sicer je daleč, ampak vsake toliko časa, dvakrat tedensko. – Mi že dolgo ločujemo vse in gledamo na okolje.

V Občini Poljčane pričakujejo zmanjšanje količin mešanih komunalnih odpadkov na 35 odstotkov mase in povečanje recikliranja na 50 odstotkov. Hkrati želijo zmanjšati stroške ravnanja z odpadki in dvigniti raven informiranosti in okoljske ozaveščenosti.

Objavil Urednik,
Kategorije: Poljčane, Videoreportaže | Comments Off

Komentarji so zaprti.