Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Samostanska učna pot je speljana skozi staro trško jedro Studenic ter njihovo neposredno okolico. Ujete med mogočno pogorje Boča in skrivnostno reko Dravinjo so Studenice daleč naokoli poznane po spokojnosti, ki jo začuti obiskovalec domala ob vsakem koraku.

Kar pritegne obiskovalca pa ni samo mir, ki veje izza trških hiš Studenic, temveč so predvsem ostanki nekoč mogočnega samostana in ohranjena narava, ki se bohoti v okolici in doživi vrhunec v pojavnosti treh kraških izvirov izpod nederij Boča.

Studenice so bile zaradi zatišne in skrite pozicije poseljene precej pred prvo uradno omembo kraja leta 1212. Bleščeče čase, ki se odsevajo še danes, so Studenice pričele doživljati okoli leta 1230, ko je Zofija Rogaška v kraju, tik ob studencu milosti, postavila popotno postojanko s cerkvijo, poznano kot hospital. Po letu 1237 je ta močna in vplivna plemkinja ustanovila na mestu hospitala ženski Marijin samostan, ki ga je kot priorica tudi vodila. Samostan je v obdobjih, ki so sledila, doživljal številne spremembe. Bil je dograjen, povečana je bila prvotna cerkev, posvečena Devici Mariji. Pred sredino 15. stoletja so samostanu dodali obzidje in več spremljajočih objektov. V drugi polovici 17. in v prvi polovici 18. stoletja je bil samostan, skupaj s cerkvijo Svetih Treh Kraljev, baročno spremenjen.

Oglejte si panoramski sprehod po Samostanski učni poti, ki je nastal v okviru projekta Učilnica v naravi 2009. Priporočamo celostranski ogled.

Objavil Administrator,
Kategorije: Panoreportaže, Učne poti, Učni center Studenice | Comments Off

Komentarji so zaprti.