Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Učna pot med drevesnimi zakladi je speljana med mogočnimi in častitljivimi drevesi raznoterih vrst, ki rastejo na območju Zgornjih Poljčan, Križeče vasi, Brezja in Novak.

Slovenija se, med drugim, lahko ponaša z izjemno pestrostjo drevesnih in grmovnih vrst. Naši gozdovi so med bolje ohranjenimi; po površinah, ki jih poraščajo, smo med vodilnimi v Evropi. Da bi lažje in bolje spoznali gozd, je potrebno spoznati drevesne vrste, ki ga gradijo. Posebej pomembne so tiste, ki so v našem prostoru avtohtone.

Drevesa pa seveda ne rastejo zgolj in samo v gozdu. Poseben pomen v slovenski zgodovini so imela in imajo tista, ki so bila sajena na pomembnih mestih, kjer so se dogajali ključni zgodovinski dogodki. Tako so še kako pomembne lipe, ki so jih sadili naši predniki pri svojih kmetijah, da so v senci njihovih vej posedali in sklepali kupčije, ali tise, s katerimi se ponaša domala vsaka mogočnejša pohorska kmetija, pa seveda pravi kostanji, ki so predstavljali vir preživetja številnim generacijam.

Pozabiti ne smemo na pionirske vrste, ki poseljujejo še posebej revna tla, kot je brin ter seveda na posebnosti, ki vedno bolj izginjajo iz slovenskega prostora. Žal med njimi najdemo tudi staro slovensko drevo – skorš, ki je s svojimi zdravilnimi učinki, ne tako daleč nazaj, lajšal tegobe tako ljudem kot živalim.

Oglejte si panoramski sprehod po učni poti.

Objavil Administrator,
Kategorije: Panoreportaže, Poljčane, Učna pot med drevesnimi zakladi | Comments Off

Komentarji so zaprti.