Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Učna pot po Dravinjski dolini se prične na križišču dveh cest: tiste, ki vodi iz Zgornjih v Spodnje Poljčane ter makadamske ceste, ki vijuga po travniških površinah vse do Podboča in naprej, do Studenic. Osrednje vodilo poti je reka Dravinja, ki vijuga med prostranimi travniki, ujetimi pod pogorje Boča.

Reka Dravinja izvira pod Roglo na Pohorju. Vse do izliva v Dravo na območju Šturmovcev daje pečat pokrajini skozi katero teče. V zgornjem toku je prava hudourniška rečica; kasneje pa se prelevi v mogočno nižinsko reko, ki leno vijuga po dolini med Bočem in Halozami ter Dravinjskimi goricami.

Skozi tisočletja je reka dodobra spremenila svoj tok, vse do danes pa je ostala prepoznavna zaradi številnih značilnosti. Je ena izmed tistih slovenskih rek, ki ima na precejšnjem odseku, med Dražo vasjo in Doklecami, ohranjeno naravno strugo in obrežno zarast. Zaradi ohranjene rečne dinamike obstajajo v strugi reke pestre hidromorfološke strukture, poplavno območje pa v veliki meri pokrivajo ekstenzivni travniki različnih tipov, ki s številnimi morfološkimi elementi, kot so mejice, vrbe glavače, drevesni osamelci, zaraščeni mrtvi rokavi, okljuki in depresije, močvirja in mlake, tvorijo tipično podobo kulturne krajine.

Oglejte si panoramski sprehod po učni poti.

Objavil Administrator,
Kategorije: Panoreportaže, Poljčane, Učna pot po Dravinjski dolini | Comments Off

Komentarji so zaprti.