Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

Podzemlje Haloz skriva številne zaklade. Njihov nastanek je vezan na okoli 280 milijonov let staro svetlo sivo sedimentno kamnino – apnenec.

V krpi masivnega apnenca jugovzhodno od Poljčan oz. jugozahodno od Makol, so in še nastajajo številne kraške oblike in pojavi. V tem t. i. osamelem krasu lahko opazujemo vse značilne kraške geomorfološke oblike – lijakaste vrtače, ponore, brezna in tudi največjo “štajersko” jamo – Belojačo.

Na kontaktu masivnega apnenca z mnogo mlajšimi, le okoli 20 milijonov let starimi kamninami pa je v geološki preteklosti nastalo “črno zlato”. Premog je v prvi polovici 20. stoletja dajal kruh številnim družinam na tem območju. Rudnik premoga Makole s sektorjema Šega in Hrastovec – Kleče je leta 1963 prenehal delovati. Ostala pa je etnološka, zgodovinska in tehnična zapuščina, v opuščenih rudniških rovih pa nastaja “nova” dediščina – številne mikro kraške oblike (kapniki, ponvice, zavese).

Apnenec je tako “krivec” za nastanek kraških oblik t. i. osamelega krasa (kraški izvir v Studenicah, vrtače in brezna na območju Leneša, jama Belojača) in mikro kraških oblik v opuščenih rudniških rovih.

Oglejte si panoramski sprehod po učni poti.

Objavil Administrator,
Kategorije: Panoreportaže, Poljčane, Učna pot Podzemni zakladi Haloz | Comments Off

Komentarji so zaprti.