Prikaži iskanje
Skrij iskanje

Na zemljevidu trenutno ni prispevkov.

V zadnjem obdobju se vse več pozornosti posveča prehranski samozadostnosti, saj trenutnov Sloveniji pridelamo le slabo polovico lastne hrane. Na podlagi podatkov evropskega statističnega urada Eurostat je Slovenija po obsegu obdelovalnih kmetijskih površin na 24. mestu med članicami EU. Žal je le manjši del teh površin obdelovan po ekoloških standardih, ki edini zagotavljajo zdravo prehrano, trajnostno gospodarjenje in neodvisnost.

Permakultura

Če želimo zanamcem ohraniti zdrav življenski prostor in enake možnosti preživetja, so nujni koreniti koraki k trajnostnemu gospodarjenju in nadgradnja ozaveščanja o loklani pridelavi inizmenjavi. Permakultura je načrtovan sistem, ki poskuša ustvariti trajnostni življenjski prostor s posnemanjem vzorcev iz narave. Čeprav jo najpogosteje povezujemo s pridelavo hrane, pa jo lahko uporabimo na vseh področjih. Gre za etični sistem načrtovanja, ki je primeren tudi za izrabo prostora ter gradnjo prebivališč. Permakultura prepleta elemente ekologije, pokrajine, organskega kmetijstva, arhitekture in agrogogozdarstva. Poudarek je na povezavah med posameznimi elementi, pri čemer se doseže sinergijski učinek.

Permakulturni poligon Dole

Na mikrolokaciji Dole v bližini Poljčan pripravljamo poligon s permakulturnimi vrtovi. Začeli smo s prvimi terenskimi deli: zasadili smo 35 sadik sadnega drevja: jabolka, hruške, češnje in slive (dodali bomo še druge). Drevje bo deloma tvorilo gozdni vrt, deloma pa travniški sadovnjak. V pomladnih mesecih načrtujemo še dodatna dela in zasaditve na terenu.

Marca smo z delom nadaljevali.

Permakulturni poligon v Dolah je bogatejši za 100 sadik jagodičevja. Del rastlin smo umestili kot grmovni sloj gozdnega vrta, saj jagodičevje po večini izhaja iz gozdnega okolja in zato uspeva tudi v polsenčnih legah. Svoje mesto smo mu namenili tudi v sončni pasti, ki bo ustvarjala ugodno mikroklimo za občutljivejše rastline. Maline in robide pa potrebujejo oporo, zato so svoje mesto našle ob bodoči ograji, ki bo vrtove varovala pred divjadjo.

Jagodičevje je že postalo prava zvezda med živili, predvsem zaradi številnih pigmentov ali naravnih barvil, ki so enkratni borci proti številnim obolenjem. V zadnjih nekaj letih je bilo opravljenih veliko raziskav o učinku številnih snovi, ki se skrivajo v drobnih, barvitih sadežih, na naše zdravje. Najpogosteje posegamo po jagodah, gozdnih in ameriških borovnicah, črnem in rdečem ribezu in po malinah, poleg omenjenih pa še po različnih vrstah kosmulj, robidnic in seveda po brusnicah.

Oglejte si nekaj fotografij s prvega delovnega dneva v Dolah. Dodali smo tudi fotografije z marčevskega sajenja jagodičevja.

Foto: Domen Zupan, Ekovas

Objavil Urednik,
Kategorije: Fotoreportaže, Poljčane, Učni poligon Modraže | Comments Off

Komentarji so zaprti.